Orka oceaniczna, po łacinie

Orcinus Orca

Orka to do duży, charakterystycznie ubarwiony ssak morski należący do rodziny delfinów oceanicznych (łac. Delphinidae). Gatunek Orcinus został sklasyfikowany w 1758 przez K.Linnaeus'a. Zwierzę to posiada bardzo wysoką (szczególnie u samców) płetwę grzbietową, zaokrągloną głowę i tępy dziób. Jego ciało jest masywne i obłe. Płetwy piersiowe u tego gatunku są duże i wiosłowate. Uzębienie jest wybitnie homodontyczne oraz wyjątkowo nieliczne (28 zębów w szczęce i 28 w żuchwie). Orki, jako największe z delfinów, osiągają imponujące rozmiary. Samce przeciętnie mierzą od 6 do 9 metrów oraz ważą w granicach 6 ton, a samice mierzą od 5 do 7 metrów i osiągają wagę przeciętnie 4 tony.

Subscription Request Successfully placed!

Your Message successfully sent!